Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 84 USD za barel

28.07.2023 Celý región

Singapur 28. júla (TASR) - Po štvrtkovom (27. 7.) raste, keď reagovali na priaznivé ekonomické správy z USA, ceny ropy v piatok klesli, pričom cena Brentu skĺzla pod 84 USD za barel (159 litrov). Za celý týždeň však smerujú k rastu, už piaty týždeň po sebe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.48 h SELČ 83,88 USD (75,40 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 36 centov (0,43 %.). Za celý týždeň však smeruje k rastu zhruba o 3,5 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 79,80 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje pokles o 29 centov (0,36 %). Aj v tomto prípade sa očakáva výrazný týždenný rast, a to o 3,6 %.

K týždennému rastu veľkou mierou prispel vývoj na trhu vo štvrtok, keď ceny ropy podporili údaje o americkej ekonomike za 2. kvartál. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 2. štvrťroku vzrástol podľa údajov amerického ministerstva obchodu o 2,4 % oproti dvojpercentnému rastu v prvom kvartáli. Výrazne tak prekonal odhady trhov, ktoré počítali s rastom o 1,8 %.

Ceny ropy okrem toho podporili očakávania ďalších stimulov Číny na podporu ekonomiky, ako aj obmedzovanie produkcie zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov vrátane Ruska. Trhy preto čakajú na schôdzku výboru OPEC+ pre monitorovanie trhov, ktorý by mal oznámiť, ako sa bude vyvíjať ťažba v ďalšom období. Schôdzka je naplánovaná na 4. augusta.

(1 EUR = 1,1125 USD)
 

Vyberte región